0010 Ibadah korban

  • Ibadah korban adalah khusus untuk orang Muslim [semestinya yang beragama Islam]. Bila ia dipertanggung jawabkan sedemikian maka kita wajib mengikut syarat-syaratnya serta peraturan yang telah ditetapkan oleh Allah. Jadi ibadah korban ini akan terjaga kesucian dan matlamat sebenarnya untuk menyatupadukan antara yang berkorban kepada sanak-saudara, sahabat handai, jiran-jiran dan fakir miskin. Betapa dengan berbuat sedemikian hati akan menjadi lembut dan bersyukur dengan rezqi yang dilimpahi oleh-Nya. Tiada yang setanding dengan seruan suci ke Baitullah dan menyambut 10 Zulhijjah berserta tiga hari Tasyriq ia-itu 11,12 dan 13 Zulhijjah.
  • Bersama-sama kita bersatu hati mengembalikan kegemilangan Islam dan hentikan sifat berburuk sangka tuduh menuduh antara satu sama lain yang tidak akan memberi manafa’at melainkan kedusta’an serta permusuhan berpanjangan. Lihatlah disebelah kanan dan bacalah dengan matahati yang tajam, jangan melihat dengan sebelah mata sahaja atau mendengar sambil lewa tanpa memikirkan dan meanalisa maklumat yang diterima. Amat banyak umat yang terdahulu dan dalam sejarah Islam, peperangan terjadi akibat fitnah, buruk sangka, salah tafsiran, kurang penelitian, bertindak terburu-buru, marah dengan kesalahan yang kecil, tidak menerima fakta yang ada, berat sebelah, hairaki yang terlalu ketat dan yang paling bahaya mulut serta lidah yang bertuturan dengan sesuka hati tanpa terkawal. Mudah-mudahan kita akan menjadi satu umat dan masyrakat yang kukuh dan berjaya melakukan tugasan masing-masing dengan sesempurna yang boleh –
Seperti gumpulan bunga-bunga kecil pohon mangga yang akan menghasilkan buah yang ranum, kita adalah satu masyrakat yang bergandingan saling memerlukan. Kekadang kita berkorban tenaga, perasaan, masa dan usia untuk kepentingan bersama.

Seperti gumpulan bunga-bunga kecil pohon mangga yang akan menghasilkan buah yang ranum, kita adalah satu masyrakat yang bergandingan saling memerlukan. Kekadang kita berkorban tenaga, perasaan, masa dan usia untuk kepentingan bersama.

  • Adverts below are automatically generated and unintentional. Pls browse wisely as some of the pictures or videos can be quite unpleasant to view –
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s